Týždeň slovenského filmu

O prehliadke

 

 

Týždeň slovenského filmu je prehliadka domácej tvorby uplynulého roka. Nadväzuje na vlaňajší priaznivo prijatý prvý ročník, ktorého predstavenia mali nadpriemernú návštevnosť a priniesli veľký záujem o diskusie s tvorcami.

Aj druhý ročník prehliadky má ambíciu domácim divákom priblížiť aktuálnu domácu tvorbu a zároveň vytvoriť priestor pre jej odbornú reflexiu a dialóg medzi teoretikmi, tvorcami a divákmi. Počas siedmich dní sa premietnu hrané, dokumentárne a animované celovečerné a krátke filmy s copyrightom uplynulého roka. Súčasťou podujatia budú aj verejne prístupné odborné diskusie a workshopy.

Spoločenským vrcholom prehliadky bude slávnostné odovzdávanie národných filmových cien Slnko v sieti, ktoré sa uskutoční v sobotu 16. apríla 2016 v novej budove Slovenského národného divadla v Bratislave a v priamom prenose ho odvysiela RTVS na Jednotke. Na jeho šiestom ročníku sa budú udeľovať ocenenia najkvalitnejším filmom a tvorivým výkonom z rokov 2014 a 2015. Počas slávnostného večera budú režisérovi Jurajovi Jakubiskovi a kameramanovi Igorovi Lutherovi odovzdané ceny Slnko v sieti 2016 za Výnimočný prínos slovenskej kinematografii. Projekcie ich filmov budú predchádzať prehliadke Týždeň slovenského filmu a premietnu sa v Kine Lumière v dňoch 8. - 10. apríla 2016. Po skončení prehliadky sa jej „ozveny“ presunú do vybraných miest v regiónoch.