Týždeň slovenského filmu sa uskutoční online, premietne filmy a bude diskutovať o kinematografii.

V nadväznosti na aktuálnu pandemickú situáciu a nariadenia vlády SR sa prehliadka Týždeň slovenského filmu presúva do online priestoru. Uskutoční sa v redukovanej podobe, jej program bude tvoriť výber desiatich filmov, odborné panely, diskusia o vplyve pandémie na audiovíziu aj online Filmový kabinet deťom. Prehliadka sa začne v pondelok 29. novembra a potrvá do nedele 5. decembra na platforme www.kino-doma.sk. Vstup na online projekcie a sprievodný program je voľný.

 

Bilančná prehliadka Týždeň slovenského filmu vám už po siedmy raz predstaví domácu tvorbu uplynulého roka. Tentoraz si budete môcť pozrieť slovenské filmy, ktoré mali premiéru v našich kinách v roku 2020.

Po vlaňajšej, z dôvodu pandémie redukovanej podobe, keď sa filmy premietali len online, dúfame, že tento ročník sa uskutoční v naplánovanom rozsahu. I keď počet filmov v programe bude nižší, než na aký sme bývali zvyknutí. Kvôli pandémii totiž počet domácich premiér klesol až o 53,49 percent. Zo 43 v roku 2019 na 20 v roku 2020. Ďalších dvadsať premiér domácich filmov plánovaných na rok 2020 bolo presunutých na rok 2021 a kvôli nedostatočnému počtu filmov sa v roku 2021 neudeľovali ani národné filmové ceny Slnko v sieti. I to bol jeden z dôvodov, prečo sme sa po prvý raz rozhodli udeliť Divácku cenu Týždňa slovenského filmu.

Vďaka divácky úspešným filmom ešte pred vypuknutím pandémie – Sviňa, Príliš osobná známosť, Šťastný nový rok – bol medziročný pokles počtu divákov na slovenské filmy len 27,86 precent a v roku 2020 ich videlo až 775 487 divákov. K najžiadanejším a najoceňovanejším patrili dlhometrážne hrané filmy Služobníci Ivana Ostrochovského a Šarlatán Agnieszky Holland, ktoré mali svetovú premiéru na Berlinale, dokumentárne filmy FREM Viery Čákanyovej a V sieti Barbory Chalupovej a Víta Klusáka a krátky animovaný film Sh_t Happens Davida Štumpfa a Michaely Mihályi. Posledne menovaný bol uvedený na prestížnom “áčkovom” festivale Sundance. Celkovo boli slovenské filmy v roku 2020 uvedené na štrnástich festivaloch kategórie A.

 

Táto web stránka používa cookies k analýze návštevnosti a bezpečnej prevádzke web stránky. Kliknutím na tlačidlo „OK“ prijímate súbory cookies a beriete na vedomie naše podmienky ochrany osobných údajov Viac.
OK