Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej kinematografii

Roman Rjachovský 

* 23. 4. 1937 

Roman Rjachovský absolvoval štúdium architektúry na SVŠT v Bratislave v roku 1961. Od polovice 60. rokov pôsobil ako architekt v Československej televízii Bratislava, kde jeho tvorivý rukopis formovala spolupráca s mladou generáciou režisérov: Vidom Horňákom, Miloslavom Lutherom, Stanislavom Párnickým či Karolom Spišákom. Medzi najvýznamnejšie diela z tohto obdobia patria televízne adaptácie literárnych predlôh ako Mário a kúzelník, Americká tragédia, Budenbrookovci, Sesternica Beta, Elektra alebo televízne filmy Ľahučký dych, S Rozárkou, Triptych o láske či seriály Adam Šangala a Život bez konca. Od roku 1982 sa venoval aj filmovej tvorbe a pracoval na filmoch, ktoré dnes patria do zlatého fondu slovenskej kinematografie: Pavilón šeliem, Smrť pána Golužu, Sojky v hlave, Štvrtý rozmer, Zabudnite na Mozarta, Šiesta veta, Pokoj v duši. Spolupracoval na vyše 300 filmoch, televíznych a divadelných inscenáciách či zábavných programoch a spolupracoval aj s mnohými slovenskými divadlami. V roku 2003 získal ocenenie Zlatá kamera za celoživotný prínos do oblasti filmového umenia na MFF Art Film Trenčianske Teplice.

 

Viliam J. Gruska 

* 24. 9. 1936 

Viliam J. Gruska absolvoval štúdium architektúry na SVŠT v Bratislave v roku 1959. Pracoval v Československej televízii Bratislava (1962-71), ako filmový architekt v SFT na Kolibe (1972- 75) a od roku 1976 pôsobil ako scénický výtvarník v slobodnom povolaní. Spolupracoval s tvorcami rôznych generácií a tvorivých poetík. Podieľal sa na filmových prepisoch opier: Jánošík, Svätopluk, na televíznych inscenáciách, filmoch a seriáloch ako napr. Straty a nálezy, Veselé paničky z Windsoru, Najdúch, Dobrodružstvo pri obžinkoch, Hĺbkový rekord, Ežo Vlkolínsky, Gábor Vlkolínsky, Mesto Anatol. Jeho imaginácia dostala priestor v dnes už klasických filmoch Kára plná bolesti, Chodník cez Dunaj, Uhol pohľadu. Samostatnú kapitolu Gruskovej tvorby tvoria rozprávky Kráľ Drozdia brada, Mahuliena zlatá panna, Perinbaba, Šípová Ruženka a Sokoliar Tomáš. Od roku 1985 pôsobí na Katedre scénografie DF VŠMU v Bratislave. Gruska je i režisérom dokumentárnych filmov a autorom projektov amfiteátrov – napr. Východná. V roku 2007 mu udelili Pribinov kríž III. triedy za významné zásluhy o rozvoj SR v oblasti ľudovej kultúry a umenia.

 
chodnikcezdunaj

Chodník cez Dunaj

Československo, 1989, 87′, MN 15, FT, dráma

18:30, Kino Lumière

smrtpanagoluzu

Smrť pána Golužu

Československo/Juhoslávia, 1982, 96′, MN 15, AT, tragikomédia

16:30, Kino Lumière

Táto web stránka používa cookies k analýze návštevnosti a bezpečnej prevádzke web stránky. Kliknutím na tlačidlo „OK“ prijímate súbory cookies a beriete na vedomie naše podmienky ochrany osobných údajov Viac.
OK